Länk till verktygstips


S. Djärv Hantverk AB - historia:

 

Svante och Elsa Djärv och Svantes pappa Kalle Djärv startade S. Djärv Hantverk AB 1989.
 
Svante är smeden. Han smider och slipar alla verktygen. Han har den viktiga kunskapen om stålets kvalitet och värmebehandlingen.
Kalle tillverkade maskiner och redskap som hjälpmedel till smidet, slipningen och skafttillverkningen.
Elsa sköter skafttillverkningen, det administrativa och marknadsföringen. Hon förbereder också stålet före smidet: kapar, borrar och svarvar.
Allt stål köps in som rund- eller plattstång, eller på plåt. Till skaften används alm och ask. De köps in som brädor.
Tillverkningen sker från "ax till limpa".

Svante är utbildad modellsnickare från början. Hans pappa Kalle var verktygsmakare, finmekaniker, så hantverksintresset och arvet kommer från hans far och från Svantes morfar som var snickare och slöjdare.

Efter modellsnickareutbildningen, och arbetet på Chalmers som modellsnickare, gick Svante en utbildning i friluftsliv på Sjöviks Folkhögskola. Där ökade intresset för slöjdandet med kniv och yxa. Han tillverkade slevar, kåsor, fat och tråg. Han började också skulptera och svarva. Flera års intensivt skapande kulminerade och fick fokus.

Svante intresserade sig för handsmidda verktyg av god stålkvalitet, och ville också prova om det gick att tillverka själv och forma dem efter sina egna behov och idéer till sitt egna slöjdande. Han köpte en ässja 1987 och började med att smida några knivblad och en yxa. Smedjan var i ett skjul med grusgolv.

Svante insåg snart att det fanns en möjlighet att utveckla intresset till en verksamhet. Det första verktyget som gick till försäljning var ett knivblad- tätt följd av skedkniven.
En ny smedja byggdes 1992 med ett rejält gjutet betonggolv. Snart var det också för trångt i garaget för snickerimaskinerna så en ny verkstad stod klar 1994.
Smedjan blev snabbt för trång och utbyggnader gjordes 1996 och 1998. Samtidigt med tillbyggnaderna utökades sortimenten och samarbetet med hantverkare och slöjdare.

S. Djärv Hantverk AB består idag av Svante och Elsa som jobbar heltid med tillverkningen av handsmidda verktyg för träskärning.
120 olika modeller, totalt ca. 4000 verktyg, smids varje år och de säljs både inom Sverige och utomlands.

S. Djärv hantverk AB - håller värmen uppe i arbete och kärlek.


S. Djärv Hantverk AB

Sör Nävde 15
SE-774 92
Avesta Sweden
Tel/fax: 0226-221 41
int. +46 226 221 41
Mail info@djarv.se
Reg.nr. 556425-1568

Sidan senast ändrad den 10 juni 2015 av: info@djarv.se (Elsa Djärv)
gsfdsdsfdsfsfshg