Länk till verktygstips

Skedknivar   Slöjdknivar  Yxor  Bandknivar
Nedbockade, Rakt uppnosiga och Rakt krokiga skölpar
Getfötter, svängda och raka skölpar
Skärsvarvningsverktyg
Slagskölp och slagstämjärn
Övriga artiklar
Täljhästar
Isverktyg

 

Information om och ev. svar på frågor om att slipa och bryna:

Då vassa eggar har intresserat mig de senaste 20 åren, och jag även haft möjlighet att fördjupa mig i frågan, har jag upptäckt att ämnet är både stort och komplext. Det finns inget snabbt och lätt svar på denna fråga.

För att göra det lite enklare, så begränsar vi oss till att beskriva slipning och bryning av en täljkniv. En vass egg uppstår genom att två släta ytor möter varandra. Ju slätare/blankare dessa två ytor är ju vassare blir eggen.

Olika frågor möter oss här:

* Eggvinkel
* Slipfas
* Kvalitet på stålet
* Den hand som håller i kniven
* Det arbete kniven ska utföra

Då vi fortfarande talar om en täljkniv av standardmodell är eggvinkeln viktig. Vid normalt användande och bra kvalitet på stålet bör den ligga mellan 25-27 grader.

Slipfasernas form är också viktig. De bör vara helt plana, för bästa stöd mot materialet.

Slipteknik:

Slipning är övning, övning och åter övning. Exakt vilka metoder man använder är kanske inte så viktigt.
Lite ordkunskap:
Med slipning menar vi bearbetning av stålet antingen med smärgelskiva, slipsten eller bandslip. Alla har för och emot egenskaper. Personligen använder jag bandslip till finslipningen.
Man slipar fram en råegg som sedan brynas bort. Ju fler olika finhetsgrader på brynen du har och hur duktig du är på att bryna avgör slutresultatet.
För att få en rakbladsvass egg bör man också strigla/polera. Personligen använder jag en hårdstampd filtskiva med polervax på.
Jag använder istället för brynstenar en gummibunden brynskiva som roterar. Den är dock ganska svår att bryna på, vilket inte gör den till något bra alternativ för nybörjare och hobbyslöjdare.

Till sist:
Jag ska förtydliga några viktiga saker.
Du kan alltså slipa och bryna en järnbit rakbladsvass. Då du sedan börjar tälja märker du att slitstyrkan på eggen inte är den bästa. Eggens slitstyrka är alltså en kvalitetsaspekt på stålet.

Vi arbetar med SIS kontrollerade verktygsstål som vi värmebehandlar i ugn vid 4 olika tillfällen, för bästa kvalitet,
där härdning är en av dessa.
Vi får fram eggar som är hårda, sega och håller skärpan länge, för ca 10 timmars täljning.

Denna skrift är allmänt hållen. Det finns mer att tillägga och fördjupa sig i . För mer info kan man t.ex läsa i
Wille Sundqvist bok ”Tälja med kniv och yxa”. Utgiven på LT:s förlag.

Hör gärna av Er om Ni har fler frågor.

Hälsningar Smén

 

Ett erbjudande:
Även fast våra verktyg håller skärpan mycket länge, blir de ju trots allt till slut slöa. Då vi vet att tex. skedkniven är svår att slipa, bryna och strigla så erbjuder vi oss att hjälpa er med det. Skicka kniven till oss med ditt namn och adress så gör vi den vass igen!!
Det kostar 80:-/kniv. Vi skickar tillbaka den så fort som möjligt, tillsammans med en faktura på slipning och returfrakt.
Vi kan slipa och bryna andra verktyg som vi har tillverkat också. Priset avgörs av storleken på verktyget och hur skadad eggen är.
Ev kan vi även slipa och bryna verktyg som vi inte själva har tillverkat. Fråga då först, innan du skickar, så vi kan bedöma om vi åtar oss arbetet.

 

Skedknivar|Slöjdknivar|Yxor|Bandknivar|Nedbockade, Rakt uppnosiga och Rakt krokiga skölpar|Getfötter, svängda och raka skölpar| Skärsvarvningsverktyg| Slagskölp och slagstämjärn|Övriga artiklar|Täljhästar


S. Djärv Hantverk AB

Sör Nävde 15
SE-774 92
Avesta Sweden
Tel/fax: 0226-221 41
int. +46 226 221 41
Mail info@djarv.se
Reg.nr. 556425-1568

Sidan senast ändrad den 26 maj 2020 av: info@djarv.se (Elsa Djärv)
gsfdsdsfdsfsfshg