Inspiration

I det här avsnittet bidrar vi med tips och kunskap till alla er som använder våra verktyg!

Osdj 9289

Verktygstips

Vi får ofta frågor i stil med: Jag vill tälja en slev! Vilka verktyg behöver jag då? Därför tänker vi här ge er några verktygstips till olika slöjdarbeten.

Tälja en sked eller slev

Börja med Täljyxa 0,75 kg för att forma ämnet. Använd Slöjdkniv 16×70 mm eller 17×60 mm för att finskära ämnet. Skedkniv standard används till att forma själva skeden eller sleven. Då behövs både höger och vänster. Vår stora skedkniv för finskärning till skuren yta.

Vill du snitsa till det ytterligare kan du använda Slöjdkniv 11×35 mm (snidar) för snabb kurvtagning och fin kontroll. Vid formning invändigt av djupa soppslevar kan även Nedbockad Skölp liten (längd 16 cm) komma till pass.

Tälja en kåsa, sked eller slev

Börja med Täljyxa 0,75 kg för att forma ämnet. För större slev eller skål kan du grovhugga invändigt med Tjäckla 0,6 kg. Använd Slöjdkniv 16×70 mm eller 17×60 mm för att finskära ämnet.

För att invändigt forma själva gropen, fortsätt med Nedbockad skölp eller Nedbockad skölp liten (beror på hur djup kåsan är). Ju mer kupad egg ju mer avverkar den och ger djupare spår och går lättare genom trät. Ju flackare eggen är ju tyngre går den genom trät. Används vid finskärning. Diameter och djup på skålen avgör storleken på järnet. Du behöver flera storlekar. När du arbetar med de nedbockade skölparna gäller det att komma på knepet med att vrida. Att skruva sig fram i materialet, och verktyget blir mycket effektivt. Skedkniv stor och Skedkniv standard används också för att forma sleven eller skeden invändigt. Då behövs både höger och vänster.

Slöjdkniv 8×50 mm passar bra vid formning av handtaget på t.ex. kåsan.

Slöjda ett fat, en skål eller tråg

Tjäckla 0,6 kg, 0,7 kg eller 1,3 kg gör grovarbetet invändigt. Tyngre och större tjäckla till större tråg och fat. Tjäckla 1,3 kg gör en spåna som är flera centimeter tjock. Slagjärn, svängd eller rak (beroende på djupet) avverkar materialet innan finskärningen.

Finskärning sker med Svängd skölp eller Rak skölp, alternativt Rak uppnosig skölp. Den mer kupade eggen avverkar mer och ger djupa spår. Den flackare eggen för finskärning. Slöjdbandkniv 27 cm eller Timmerbandkniv 32 cm passar bra till formning av utsidan.

För barnen, små händer och små jobb

Vi har tre olika modeller av Barntäljkniv 15×50 mm. Spetsig, rundad och klippt. Vi rekommenderar spetsig från ca 5 år, rundad från ca 4 år och klippt från ca 3 år. Skaftet har en parerknöl för att förhindra att handen glider fram på den vassa eggen. Till barntäljkniven kan man också köpa till en handsydd läderslida.

Vi tillverkar också skedknivar som passar en barnhand. De har samma blad som standardmodellen, men har ett mindre skaft. Barnskedkniven rekommenderar vi från ca 10 år. Den finns i både höger- och vänsterutförande.

Vi har också ett Barnträtäljarset som innehåller:
1 st valfri Barntäljkniv
2 st Barnskedknivar, höger och vänster
1 st Japanskt bryne, 1000 korn
1 st Knivrulle i markisväv

Slöjdbandkniv 14 cm är ett mycket bra och användbart verktyg att jobba med för barn, i synnerhet tillsammans med en täljhäst. Fenomenal kombination för vackra spånors tillkomst och att forma utvändigt med. Rekommenderas från ca 8 år.

Klyvjärn är också ett bra och säkert verktyg för barn att arbete med när de ska klyva upp ett ämne. Inga flygande vassa eggar i luften som med en yxa. Bara att slå på med en träklubba istället. Rekommenderas från ca 10 år.

Täljyxa 0,4 kg är en liten lätt och smidig yxa. Rekommenderas från ca 10 år.

Alla rekommendationer är generella och sen får man se till hur barnet är och vilken tidigare erfarenhet det har av kniv och täljande. Och såklart alltid låta barnet slöjda med översikt av en vuxen.

Till skogsutflykten

Huggyxa 0,7 kg är en lätt och smidig yxa att hugga upp vedbitar till brasan med. Vill man ha ett ännu lättare och smidigare alternativ för mindre arbeten är vår Ryggsäcksyxa 0,4 kg utmärkt, som är en av våra första yxor som fick ett passande eggskydd. Vi har också eggskydd i läder till de flesta av våra mindre yxor.

Slöjdkniv 17×60 mm eller Slöjdkniv 16×70 mm är bra slöjdknivar att använda vid täljning eller för att spänta till stickor till elden. De finns även med läderslida. Naturligtvis är även ett Trätäljarset en naturlig kamrat i ryggsäcken!

För snideri och gravyr

Gravyrkniv – sned, och Gravyrkniv – kniv, har slipfas på båda sidor. De fungerar fint både vid skulptering och vid gravyr och karvsnitt. Bra även vid lite djupare snitt.

Miniskölp har ett tunt blad vilket ger både fin kontroll och mångsidighet vid slöjdande av skedar och kåsor, linoliumtryck och gravyrskärning.

Karvsnittskniv 35×8 mm har en rak egg och ryggen är böjd. Spetsen på eggen ger fin kontroll.

Slöjdkniv 11×35 mm och Slöjdkniv 8×50 mm är två slöjdknivar med tunna (vilket ger korta slipfaser) och spetsiga blad som ger snabb kurvtagning och bra kontroll.

Minigetfoten med sitt tunna svängda blad är ett utmärkt verktyg för dekorering av läderslidor, bösskolvstillverkning eller linoliumskärning.

Alla dessa verktyg är kompakta i sin utformning vilket ger fin kontroll och närhet. Verktygen ger också fin skärglädje!

Skillnad mellan gravyr och karvsnitt
Karvsnitt: Du gör en ytlig skärning för att få ett mönster. Den är gjord för att skära emot dig med. Du gör två snitt och karvar bort mellan snitten. Du karvar och snittar, karvar och snittar, samt bygger upp mönster och skuggningar. Karvsnittskniven har ett tunt blad.

Gravera: Använd Gravyrkniv, sned och kniv. De är speciellt framtagna för horngravyr. Kan användas med den speciella knivuddstekniken. Gravyrknivarna är breda och tjocka i bladet och svajar inte. Vid gravering använder man ofta bara spetsen, stickteknik och du skär mest ifrån dig med dem. När man arbetar i trä med gravyrknivarna kan man komma ner mer på djupet.

För skulptering med lite grövre uttryck

Skulpturyxa 0,8 kg har nästan rak egg med markerade hörn både uppe och nere. Har ordentlig ursparning för din hand på skallen. Det ger närhet och kontroll.

Tjäckla 0,6 kg, 0,7 kg eller 1,3 kg kan du använda för grov avverkning och formning av ämnet.

Slagskölp rak och Slagskölp svängd är starka järn som tål att slå på med träklubba.

Timmerstämjärnet passar också bra vid skulptering

Bildhuggeri

Vi har ett stort sortiment av Raka skölpar och Svängda skölpar och Stämjärn. Många olika profiler och bredder. Dessa lämpar sig utmärkt till bildhuggeri och skulptering av trä.

Tillverka din egen kniv

Vill du slöjda ditt eget skaft så har du möjlighet att ändå använda våra knivblad. Vi smider dem i nio olika storlekar. Alla är handsmidda från runt verktygsstål. Eftersom de är handsmidda är de inte helt plana. Var försiktig vid fastspänning i skruvstycke. Gäller även vid påslagning av skaft. Bladen levereras grovslipade.

Skärsvarvning

Dessa svarvverktyg för skärande arbete är en uppsättning du kommer oerhört långt på.

Mejslar: Trubbmejsel och Spetsmejsel används främst vid dubbsvarvning.

Skölpar: Vi tillverkar svarvskölpar i tre storlekar, med olika egenskaper. Svarvskölp stor (37 cm / 25 mm) har en rund eggform. Bra vid grov avverkning både på dubb och fri ände. Svarvskölp mellan (31 cm / 20 mm) och Svarvskölp liten (28 cm / 14 mm) har spetsig eggform. De är fina för både profilsvarvning (invändiga kurvor) och skålsvarvning.

Krokar: Svarvkrokarna tillverkar vi i tre olika storlekar 36 cm / 8 mm (utvändiga slipfaser), 36 cm / 12 mm (utvändiga och invändiga slipfaser) och 42 cm / 18 mm (invändiga slipfaser). Används för invändig friändssvarvning. Vår Svarvkrokskölp 35 cm är ett stadigt komplement till krokarna. Passar ej till små arbeten.

Om du vill svarva små skålar (mindre än en decimeter i diameter) kan du börja med att borra ett hål. Jobbar du i ändträ (inte tvärträ) så ska du svarva inifrån och ut. Börja med den minsta svarvkroken, alternativt använd ena slipfasen på vår mellanstora svarvkrok. Fortfarande inifrån och ut.

Om du vill svarva i tvärträ på en så liten skål ska du använda den anda slipfasen på vår mellanstora svarvkrok och svarva utifrån och in. Det kan också gå att svarva utifrån och in med krokskölpen. Den stora svarvkroken är däremot för stor.

Verktyg för timring

Alla verktyg är mycket rejäla och utvecklade i samarbete med erfarna timmermän. Timmerbila 1,6 kg för att forma ämnet. Finns skaftad med höger, höger-höger, vänster eller rakt skaft. Du kan både hugga kant och skräda stock med den. Har länge funnits i vårt sortiment.

Huggyxa 1,8 kg är en tung yxa som är bra exempelvis när du manuellt vill hugga knuten invändigt. Med sin tyngd klipper den fint torra grangrenar.

Timmerstämjärn 50 mm används för att exempelvis forma knuten invändigt. Timmerstämjärnet har ett specialgjort skaft som är mycket stryktåligt. När det blivit deformerat: kapa av ett par centimeter. Smalyxa 1,9 kg är en variant till timmerstämjärnet.

Timmerbandkniv 32 cm är ett utmärkt verktyg för att barka och forma stocken. Har en fin balans som spar på dina handleder.

Komma igång med ditt slöjdande

Sista tipset, som kanske borde vara det första. ”Hur kommer jag igång?”. Vi utgår från att du börjar från början med ett helt ämne. Då behöver du inleda med bra verktyg att grovavverka med, oavsett vad du sedan ska tillverka. Till exempel en yxa, tjäckla, bandkniv, slagstämjärn eller slagskölp. Vilken storlek och vikt man väljer på dessa verktyg beror på storlek på ämnet du arbetar med.

En bra kniv har du alltid nytta av. Vår Slöjdkniv 17×60 mm eller 16×70 mm är mycket bra knivar att avverka mycket med. För den lite mindre avverkningen rekommenderar vi Slöjdkniv snidar 11×35 mm eller 8×50 mm. De har korta slipfaser för kurvig täljning. Vår Karvsnittskniv är bra till gravering och småarbeten.

För att komma ned på djupet i skedar och kåsor är skedknivarna ett roligt verktyg. De finns i flera modeller, men med Skedkniv standard höger och vänster kommer du långt. Du kommer snabbt inse att du behöver båda för att komma åt överallt på bästa sätt.

Vårt Trätäljarset kommer med Slöjdkniv 17×60 mm, Skedkniv standard höger och vänster, samt Karvsnittskniv 8×35 mm och ett Japanskt bryne på 1000 korn. Det är ett utmärkt set att ha till att börja med.

För bildhuggeri är våra skölpar och stämjärn utmärkta kamrater. Till exempel rak skölp, svängd skölp och stämjärn. Våra bildhuggerijärn tål att knacka lätt på, men inte att slå på med klubba. Om du behöver slå ska du välja våra slagstämjärn eller slagskölpar.

Vid skålar och fat behöver du också skölpar. Vid flacka fat kan du ha en Rak skölp annars är Svängd skölp ett mer användbart alternativ när det är lite djup i fatet/tråget. Och naturligtvis tjäcklan när du börjar. För utvändig formning passar bandkniven bra.

Generellt vad det gäller alla skölpar är att man börjar med en mer kupad skölp och avslutar med en flackare. En djupt kupad skölp med tex diameter 20, 30 och 40 mm avverkar mer och lättare. Den ger djupa spår i ämnet och därför använder man en flackare skölp på slutet för att finskära med. Exempelvis med diameter 70, 100 och 200 mm.

Slipa och Bryna

Här kommer ett inlägg från smeden Svante Djärv, om hur man håller sina verktyg vassa på bästa sätt.

Osdj 9542

Då vassa eggar har intresserat mig sedan 1980-talet och jag även haft möjlighet att fördjupa mig i frågan, har jag upptäckt att ämnet är både stort och komplext. Det finns inget snabbt och lätt svar på denna fråga.

För att göra det lite enklare, så begränsar vi oss till att beskriva slipning och bryning av en täljkniv. En vass egg uppstår genom att två släta ytor möter varandra. Ju slätare/blankare dessa två ytor är ju vassare blir eggen.

Olika frågor möter oss här

  • Eggvinkel
  • Slipfas
  • Kvalitet på stålet
  • Den hand som håller i kniven
  • Det arbete kniven ska utföra

Då vi fortfarande talar om en täljkniv av standardmodell är eggvinkeln viktig. Vid normalt användande och bra kvalitet på stålet bör den ligga mellan 25-27 grader. Slipfasernas form är också viktig. De bör vara helt plana, för bästa stöd mot materialet.

Slipteknik
Slipning är övning, övning och åter övning. Exakt vilka metoder man använder är kanske inte så viktigt.

Lite ordkunskap
Med slipning menar vi bearbetning av stålet antingen med smärgelskiva, slipsten eller bandslip. Alla har för och emot egenskaper. Personligen använder jag bandslip till finslipningen. Man slipar fram en råegg som sedan brynas bort. Ju fler olika finhetsgrader på brynen du har och hur duktig du är på att bryna avgör slutresultatet.

Finish
För att få en rakbladsvass egg bör man också strigla/polera. Personligen använder jag en hårdstampad filtskiva med polervax på. Jag använder istället för brynstenar en gummibunden brynskiva som roterar. Den är dock ganska svår att bryna på, vilket inte gör den till något bra alternativ för nybörjare och hobbyslöjdare.

Till sist
Jag ska förtydliga några viktiga saker. Du kan alltså slipa och bryna en bit järn helt rakbladsvass. Då du sedan börjar tälja märker du att slitstyrkan på eggen inte är den bästa. Eggens slitstyrka är alltså en kvalitetsaspekt på stålet. Vi arbetar med SIS kontrollerade verktygsstål som vi värmebehandlar i ugn vid 4 olika tillfällen, för bästa kvalitet, där härdning är en av dessa. Vi får fram eggar som är hårda, sega och håller skärpan länge. Mellan 10-100 h täljning, beroende på material och teknik. Skärpan håller som längst om du är en van slöjdare och täljer i färskt virke, särskilt till exempel en mjuk lind. Men kortast tid om du täljer i en gammal och torr ek, speciellt om du har en sämre teknik och skrapar istället för att tälja.

Denna skrift är allmänt hållen. Det finns mer att tillägga och fördjupa sig i. För mer info kan man till exempel läsa i Wille Sundqvist bok ”Tälja med kniv och yxa”. Utgiven på LT:s förlag.

Hör gärna av er om ni har fler frågor.

Hälsningar Smeden

Ett erbjudande till våra kunder

Även fast våra verktyg håller skärpan mycket länge, blir de ju trots allt till slut slöa. Då vi vet att tex. skedkniven är svår att slipa, bryna och strigla så erbjuder vi oss att hjälpa er med det. Utöver skedkniven kan vi även slipa och bryna andra verktyg som vi har tillverkat. Eventuellt kan vi även slipa och bryna verktyg som vi inte själva har tillverkat. Fråga innan du skickar ditt verktyg till oss, så gör vi en bedömning om vi kan åta oss arbetet eller ej.

Priset kan variera och avgörs av storleken på verktyget samt hur skadad eggen är. Vi skickar tillbaka verktygen så fort vi har slipat dem, tillsammans med en faktura på arbetet samt för returfrakten.

Klicka på knappen nedan för att se alla våra produkter för slipning, bryning samt allmänt underhåll och förvaring av dina knivar.

Tillverkningsmetoder

Vi tillverkar alla verktyg för hand och använder oss uteslutande av högkvalitativa material.

Osdj 1482

Vi använder endast kvalitetssäkrade stål. Vilket medför att för varje verktyg vi värmebehandlar så har vi 30 års erfarenhet på just den stålsorten / legeringen (blandningen av olika legeringsämnen). De olika legeringarna finns för att förhöja olika egenskaper i stålet. Till exempel seghet, slitstyrka och hårdhet. För att ha full koll på eggkvaliteten genom hela tillverkningsprocessen av våra verktyg utför vi all värmebehandling på egen hand.

De flesta verktyg värmebehandlas i ugn fyra gånger, inklusive själva smidet, under olika processer såsom till exempel avspänningsglödning, härdning, och anlöpning. Flera av behandlingarna tar många timmar med exakta temperaturer för att uppnå maximal kvalitet. Alla processer övervakas noggrant, där alla delar är minst lika viktiga för slutresultatet.

Ugnarna ger oss en jämn och kontrollerad värme för de olika behandlingarna, vilket möjliggör högsta kvalitet.

Främst använder vi stål med benämningarna SS 2258, 2140, 2090, 1672. Hårdheten i våra verktyg mäts enligt Rockwellskalan (HRC) som även där är olika beroende på verktyg. Oftast ligger våra verktyg på omkring 59 till 61 HRC.

Vi smider alla verktyg manuellt. Oftast med hjälp av maskinhammare.

Alla våra yxor levereras med eggen i mitten. Båda slipfaserna har samma längd. Slipningen sker på frihand. Slipvinkeln är ca 27-28 grader. Yxskallen skaftas med lim och kil. Vi använder oss av hydraulisk tryckpress vid skaftningen och trycker i kilen med cirka ett tons kraft.

På våra knivblad smider vi fram eggformen på frihand. Slipningen sker även den helt på frihand. Slipvinkeln på bladen till våra slöjdknivar är 25-27 grader. Bladen limmas fast i skaftet.

Vi tillverkar även våra skaft på egen hand för att ha full kontroll på kvaliteten. De tillverkas av hårda, svenska träslag såsom alm och ask. Alla skaft doppas länge i linolja och får droppa torra.

Vi skickar alla våra verktyg väl skyddade i vadderade paket och kuvert. Alla vassa eggar är doppade i en särskild skyddsplast så att de håller sig vassa hela vägen till dig. Vissa verktyg får istället tejpad egg, till exempel våra bandknivar.

Bilder från S. Djärv Hantverk AB

Här delar vi med oss av lite inspirerande bilder från vår verksamhet. Har du en vacker bild där du använder våra verktyg? Maila den gärna till oss så kanske den hamnar här!

Verkstaden

Alster

Verktyg

Smide

Slöjd

Knivblad

Yxskaftning

Hos oss

Bilder från S. Djärv Hantverk AB

Här delar vi med oss av lite inspirerande bilder från vår verksamhet. Har du en vacker bild där du använder våra verktyg? Maila den gärna till oss så kanske den hamnar här!

Verkstaden

Alster

Verktyg

Smide

Slöjd

Knivblad

Yxskaftning

Hos oss

0